Takaisin

07.07.2017

Alkoholi ja asetaldehydi

Miten alkoholi vaikuttaa elimistöön?

Useimmat luulevat, että huono olo juhlien jälkeisenä aamuna johtuu nestehukasta. Tämä pitääkin osin paikkansa, mutta suurin syy on toksiinien kertyminen elimistöön.

Alkoholin aineenvaihdunnassa syntyy asetaldehydia, joka on huomattavasti myrkyllisempää kuin itse alkoholi. Maksa tuottaa glutationia, joka neutraloi asetaldehydia, mutta maksan glutationivarastot loppuvat jo kahden alkoholiannoksen paikkeilla. Tämän jälkeen asetaldehydia alkaa kertyä liikaa, mikä aiheuttaa suuren osan oireista seuraavana aamuna.

Toki alkoholin juominen vaikuttaa kehoon muutenkin. Alkoholi on diureetti eli se kiihdyttää nesteen poistumista elimistöstä, mikä kuluttaa samalla myös monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi alkoholi aiheuttaa ns. oksidatiivista stressiä ja vapaita radikaaleja, mikä heikentää hetkellisesti solujen antioksidanttisuojaa.

Pahoinvointia aamulla yritetään välttää monin keinoin, mutta harva niistä on todistetusti toimiva. Suolakurkku, virvoitusjuomat, kahvi, kylmä suihku – nämä ovat itse kunkin uskon asioita. Moni kysyykin, onko oikein torjua krapulaa. Tärkeintä on pystyä neutralisoimaan kertynyt asetaldehydi, mikä on mahdollista esim. Dihydromyrisetiinin (DHM, ei saatavilla EU:ssa) tai N-asetyylikysteiinin (NAC) avulla. Joissain tuotteissa käytetään pelkkää kysteiiniä, joka ei kuitenkaan ei imeydy elimistöön N-asetyylikysteiinin tavoin eikä näin kykene vaikuttamaan halutulla tavalla asetaldehydin neutraloimiseksi.

Nestehukan välttäminen on tärkeää, kuten myös kulutettujen mineraalien kuten sinkin, seleenin ja magnesiumin korvaaminen. Vapaita radikaaleja vastaan on syytä nauttia runsaasti antioksidantteja – vähintään C-vitamiinia, mutta esim. tauriini, alfalipoiinihappo tai kversetiini ovat huomattavasti tehokkaampia vaihtoehtoja.

Tämä blogi ei ole myynti- tai mainoskanava, mutta tällä kertaa teemme poikkeuksen ja tyytyväisenä toteamme, että Rohtos SUOJA sisältää parhaiten imeytyvissä muodoissaan kaikki oleelliset ja EU:ssa sallitut aineet, jotka auttavat poistamaan alkoholin haittavaikutuksia.

Haluamme vielä erikseen mainita, ettemme missään nimessä suosittele alkoholin liikakäyttöä. Tiedostamme, että SUOJA-ravintolisä saattaa antaa virikkeen juoda enemmän, kun seuraavana aamuna ei tarvitse kärsiä entiseen tapaan. SUOJA ei kuitenkaan auta kaikkeen siihen, mitä alkoholin liikakäytöstä seuraa välillisesti.

SUOJA ei ole mahdollisuus juoda enemmän, vaan mahdollisuus nauttia elämästä enemmän.

Lisää aiheesta