Takaisin

30.10.2017

Et juo tarpeeksi vihreää teetä

On tunnettu tosiasia, että vihreä tee ja erityisesti sen teeseremoniassa käytetty muoto matcha ovat ihmiselle hyväksi. Vähemmän tunnettua on se, miten paljon vihreää teetä pitäisi todellisuudessa juoda terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Todennäköisesti et nauti sitä läheskään tarpeeksi.

Vihreän teen terveyshyödyt

Tiesitkö, että päästäksesi osalliseksi vihreän teen tunnetuista terveyshyödyistä sinun tulisi juoda sitä monta kannullista päivittäin? Vihreä tee perusmuodossaan (juotuna tai kapseleina nautittuna) sisältää vain vähäisiä määriä terveyden kannalta aktiivisia aineita, eivätkä ne imeydy elimistöön kovin hyvin ilman apukeinoja.

Kiinassa, Japanissa ja muualla Aasiassa vihreää teetä juodaan useita kupillisia pitkin päivää, mutta Euroopassa monelle tulee tässä kohden seinä vastaan – vatsa ei kestä niin paljon teetä tai yöstä tulee katkonainen, kun aineenvaihdunta tehostuu. Kaikki eivät myöskään pidä vihreän teen mausta niin paljon, että joisivat sitä litroittain. Päivittäin nautittuna useampi pannullinen laadukasta teetä, varsinkin luomulaatuisena, on jo varsin suuri kustannuseräkin. Toisaalta harva haluaa myöskään ottaa riskiä ja juoda litroittain halpaa teetä, joka saattaa olla kasvanut saastuneessa maaperässä, ja juo sen sijaan laadukasta ja puhdasta teetä säästellen.

Vihreä tee -kapseleiden terveysvaikutukset

Moni nauttii myös vihreä tee -uutetta käytännöllisyyden vuoksi kapseleina aineenvaihdunnan tehostamiseksi, mutta jatkuvassa käytössä kapselit, jotka sisältävät halpaa massatuotettua teeuutetta mahdollisesti vain vahingoittavat terveyttä. Vihreä tee -tuotteita kritisoidaan mediassa ihan syystäkin. Vain luomulaatuinen vihreä tee -uute, jonka alkuperä on tiedossa, on turvallinen valinta.

Miten sitten voi saada enemmän hyötyjä vihreästä teestä? Pelkästään vaihtamalla vihreän teen matchaan saavutetaan huomattava muutos tehokkuudessa, sillä sama määrä matchaa vastaa vähintään kymmenkertaista määrää vihreä tee -uutteen ravitsemuksellisia arvoja ja antioksidanttisisältöä. Jos uute ei ole laadukasta, muutos on vielä huomattavasti suurempi.

Kuten alussa mainittiin, vihreä tee (tai matcha) ei itsessään imeydy elimistöön kovinkaan tehokkaasti. Kaksi ainetta auttavat tässä huomattavasti: kversetiini ja piperiini.

Kversetiini on komponentti, jonka voidaan sanoa maksimoivan vihreän teen terveysvaikutukset. Kversetiini toimii synergistisesti vihreän teen aktiivisten ainesosien kanssa. Sen nauttiminen yhdessä EGCG:n (epigallokatekiinigallaatti – katekiinit ovat terveysvaikutusten kannalta vihreän teen keskeisin aineryhmä) kanssa parantaa EGCG:n imeytymistä. Kversetiinin on osoitettu lisäävän EGCG-pitoisuutta soluissa verrattuna pelkän EGCG:n saantiin. EGCG puolestaan hidastaa kversetiinin metylaatiota, mikä taas parantaa sen aktiivista pitoisuutta ja imeytymistä. Näin EGCG ja kversetiini toimivat elimistössä luontaisesti yhdessä, tehostaen kumpikin toisensa toimintaa.

Piperiini on mustapippurista valmistettu uute joka parantaa useiden aineiden imeytymistä kehossa. Piperiini lisää imeytyvyyttä hidastamalla yhdisteiden poistumista elimistöstä maksa-aineenvaihdunnan kautta. Klassinen esimerkki on piperiini ja kurkuma: piperiini kohottaa kurkuman kanssa nautittaessa elimistön kurkuminoidipitoisuuden (haluttu aktiivinen ainesosa kurkumassa) kymmenkertaiseksi.

Rohtos Labs on miettinyt tämän kaiken loppuun saakka. MATCHA vihreä tee -kapselit yhdistävät seremonialaatuisen, korkealuokkaisen Tsuru-luomumatchan, luomulaatuisen korkealuokkaisen vihreä tee -uutteen (EGCG) ja teaniinin – kaikki vihreän teen keskeiset terveysvaikutteiset komponentit. Tuote sisältää myös kversetiiniä ja piperiiniä, jotka maksimoivat vihreän teen aktiivisten ainesosien terveysvaikutukset ja imeytyvyyden.

Voit edelleen nauttia vihreästä teestä ja sen mausta, mutta samalla varmistaa, että myös vihreän teen hyödyt tulee saaduksi parhaalla mahdollisella tavalla nauttimalla päivittäin Rohtos MATCHA-ravintolisää

Kokeile itse!

Lisää aiheesta