Kahvi ja kofeiini

Kahvin historiasta siirrymme sen sisältämään kofeiiniin.

Kahvin piristävä vaikutus perustuu sen sisältämään kofeiiniin, joka on keskushermostoa stimuloiva alkaloidi. Psykoaktiivisen luonteensa vuoksi kofeiinin käyttöä ja annostelua on useissa maissa säännöstelty. Suomessa kofeiini on listattu Fimean ylläpitämään Lääkeluetteloon.

Paljonko kahvissa on kofeiinia?

Kahvin lisäksi kofeiinia on löydetty myös yli 60 muusta kasvista, joista tunnetuimpia ovat tee, yerba mate, guarana ja kolapähkinä. Kahvin kofeiinipitoisuus on noin 75–150 mg (eli paljonko tyypillinen kahviannos sisältää kofeiinia) riippuen kahvin tyypistä ja valmistustavasta. Ehkä hieman yllättäen vaaleapaahtoinen kahvi sisältää enemmän kofeiinia kuin tummapaahtoinen.

Kofeiini eristettiin kahvista ensimmäisen kerran 1819 saksalaisen kemistin Friedlieb Rungen toimesta. Hän kutsui isolaattia nimellä “Kaffebase”. Rungen maanmies Hermann Fischer valmisti kofeiinia synteettisesti vuonna 1895.

Kofeiinin eristäminen ja syntetisointi avasivat tien kofeiinin piristävän vaikutuksen hyödyntämisen myös muun tyyppisissä tuotteissa kuin kahvista uutettuna juomana. Meidänkin PIRISTE-tuotteessa on hyödynnetty kofeiinia yhdessä rauhoittavan teaniinin kanssa.

Ensimmäinen moderni, kofeiiniin nojautuva energiajuoma oli vuonna 1927 lanseerattu brittiläinen Glucozade, joka nimettiin uudelleen Lucozadeksi 1929. Ensimmäinen vitaminoitu “energiaboosteriksi” kutsuttu juoma oli vuonna 1949 markkinoille tuotu amerikkalainen Dr. Enuf, joka sisälsi B-vitamiineja, kofeiinia ja ruokosokeria.

Kofeiinia, tauriinia ja B-ryhmän vitamiineja sisältävä Krating Daeng lanseerattiin Thaimaassa 1976. Energiajuomien historiaa tehtiin 1982, jolloin saksalainen hammastahnatehtaan markkinointijohtaja Dietrich Mateschitz maistoi Krating Daengia lomallaan ja huomasi jet laginsa kadonneen sitä juotuaan. Krating Daengiin perustuva ja sen kanssa yhteistyössä kehitetty Red Bull lanseerattiin 1987.

Viimeisin kehitysvaihe kofeiinipitoisten, piristävien juomien kehityksessä ovat erilaiset “vahvistetut” tai “päivitetyt” kahvit. Tunnetuin näistä lienee vuonna 2009 esitelty Bulletproof Coffee, juomasekoitus, joka valmistetaan sekoittamalla keskenään mm. kahvia, suolatonta voita tai gheetä sekä kookosöljyä. Teetä tai kahvia voihin ja muihin rasvoihin yhdisteleviä juomia on nautittu vuosisatojen ajan mm. Nepalissa, Etiopiassa ja Vietnamissa. Toinen viimeaikainen “kahvipäivitys” ovat erilaisten sieniuutteiden (esim. pakurikääpä) lisääminen kahviin, mikä sekin on osin vanhan toistoa. Suomessa pakurikääpää käytettiin kahvin korvikkeena jo pula-aikana.

Joko olet kokeillut päivittää kahvisi? Mikä on suosikkisi?

Tutustu tästä Rohtos PIRISTEeseen.