Takaisin

28.04.2017

Kofeiini ja teaniini

Tiedätkö, mitä tapahtuu, kun yhdistetään kofeiinia ja vihreän teen sisältämää teaniinia?

Paljon mielenkiintoisia asioita, joista seuraavassa lyhyesti.

Kofeiini ja teaniini luokitellaan molemmat aivojen suorituskykyä tehostaviksi psykoaktiivisiksi aineiksi eli nootropiineiksi. Niiden nauttiminen yhdessä on noussut suosituksi biohakkerien keskuudessa ja tämän alakulttuurin parista yhdistelmä on leviämässä myös valtavirtaan osana erilaisia energisoivia tuotteita.

Kaikkien tuntemaa kofeiinia löytyy kahvista sekä yli 60 muusta kasvista. Teaniini puolestaan on teepensaan lehdissä esiintyvä aminohappo, jolla on rauhoittava vaikutus. Luonnossa kofeiinin ja teaniinin yhdistelmä löytyykin sellaisenaan vihreästä teestä, jolla on tunnetusti sekä piristävä että rauhoittava vaikutus. Tätä yhdistelmää olemme hyödyntäneet PIRISTE-tuotteessamme, joka on terveellisempi vaihtoehto perinteisille energiajuomille

Rauhoittavan vaikutuksensa lisäksi teaniinilla on myös muita psykoaktiivisia ominaisuuksia: sen on todettu vähentävän henkisen ja fyysisen stressin tuntemuksia sekä parantavan kognitiota, varsinkin nautittuna yhdessä kofeiinin kanssa.

Kofeiinin ja teaniinin vaikutukset korostuvat yhdessä

Näillä kahdella aineella on tutkitusti synergistisiä vaikutuksia. Ne toimivat yhdessä paremmin kuin erikseen ja niiden vaikutukset sopivat hyvin yhteen. Lopputuloksena on tasainen, rauhallinen ja selkeän keskittynyt olo. Tämä yhdistelmä parantaa keskittymistä ja suorituskykyä keskittymistä vaativissa tehtävissä. Teaniini myös lievittää kofeiinin haittavaikutuksia kuten väsymyksen tunnetta kofeiinin vaikutuksen päättyessä sekä herkillä ihmisillä tai korkeilla kofeiiniannoksilla esiintyvää hermostuneisuuden tunnetta. Lisäksi se kumoaa kofeiinin verenpainetta nostavaa vaikutusta.

Kofeiinia ja teaniinia yhdistetään usein suhteessa 1:2, mitä pidetään yleisesti hyvänä tasapainona aineiden välillä. Kumpikin aine kulkeutuu tehokkaasti aivoihin. Teaniinipitoisuus on korkeimmillaan noin 45 minuuttia nauttimisen jälkeen ja sen puoliintumisaika on noin kolme tuntia. Kofeiinin puoliintumisaika puolestaan on noin viisi tuntia ja pitoisuus korkeimmillaan 15–120 minuutin välillä nauttimisesta.

Paitsi toimivuutensa, niin myös saatavuutensa, turvallisuutensa ja edullisen hintansa vuoksi näiden kahden yhdistelmä on mainio nootropiini arkikäyttöön. Oletko jo kokeillut PIRISTEttä?

Lisää aiheesta