Takaisin

04.04.2017

Kahvin historiaa

Mistä kahvi on peräisin?

Kahvi sisältää kofeiinia, jolla on tunnetusti piristävä vaikutus. Ja nyt kun kahvi on suositumpaa kuin koskaan ja sen laatuun panostetaan yhä enemmän, kerromme lyhyen historian tästä ihanasta marjasta. Harva muistaa, että kyseessä on nimenomaan marja, josta kaikki saa syntynsä.

Kahvipuun uskotaan olevan peräisin nykyisen Etiopian alueelta, jossa paikallinen väestö tunnisti ensimmäisenä sen piristävän vaikutuksen. Sana “kahvi” ja sen vastineet useissa muissa kielissä ovat puolestaan peräisin arabian kahvia tarkoittavasta sanasta “qahwah”.

Ensimmäiset arkeologiset löydökset kahvipapujen käytöstä ovat noin 4000 vuoden takaa. Kahvin tunnettu historia kulutushyödykkeenä alkaa 900-luvulta ja varhaisimmat vahvistetut todisteet kahvin juomisesta ovat 1400-luvulta nykyisen Yemenin alueelta.

1500-luvulle mennessä kahvinjuonti oli levinnyt läpi islamilaisen maailman, josta se jatkoi leviämistään Eurooppaan Maltan, Italian ja Balkanin kautta. Ruotsi-Suomeen ensimmäisen kahvilastin uskotaan saapuneen 1685.

Kahvin kulutus Suomessa

Nykyisin maailmassa juodaan kahvia arviolta 2,3 miljardia kuppia päivässä. Lähes joka sadas kahvipapu tuodaan Suomeen. Kahvin kuluttajina suomalaiset ovat omassa luokassaan: kansainvälisen kahviliiton ICO:n tilastojen mukaan kulutus Suomessa on noin 12 kg raakakahvia henkilöä kohti vuodessa. Vertailun vuoksi kahvistaan tunnetussa Italiassa vastaava luku on 5,7 kg vuodessa.

Aluksi kahvia ei paahdettu lainkaan, vaan raakoja papuja murskattiin ja sekoitettiin veteen tai viiniin, minkä jälkeen seoksen annettiin käydä alkoholipitoiseksi juomaksi. Varhaisimmat viitteet kahvipapujen paahtamisesta ovat Afrikasta, jossa papuja ilmeisesti heitettiin nuotioon.

Nykyisenkaltaisen kahvijuoman valmistuksen uskotaan olevan arabien keksintöä. Ensimmäinen teollisluonteinen paahtimo Suomessa oli C. F. Blombergin Helsinkiin 1883 perustama pienpaahtimo. Isomman volyymin teollinen paahtaminen alkoi vuonna 1904, kun Paulig aloitti toimintansa.

Haluatko vähentää kahvin juontia, mutta tarvitset päivittäisen kofeiiniannoksen? Kokeile kofeiinia ja teaniinia sisältävää PIRISTE-ravintolisää.

Lisää aiheesta