Takaisin

25.08.2017

Oletko jo matchan ystävä?

Matcha on japanilaista korkealaatuista jauhettua vihreää teetä. Vaikka muita vihreitä teelaatuja kasvatetaan ympäri maailmaa, matchaa kasvatetaan ja tuotetaan pelkästään Japanissa. Teepuun ylimmistä nuorista lehdistä valmistettu matcha luo juomaan tuoreen, ruohomaisen ​​makean makukokemuksen ja kauniin vaaleanvihreän värin. Matcha eroaa muista vihreän teen laaduista siten, että viimeiset 3–4 viikkoa kasvit pidetään varjossa, jolloin ne tuottavat huomattavasti enemmän kofeiinia ja teaniinia. Varjossa kasvetettu matcha on jauhettua teekasvia, josta on poistettu oksat ja lehtisuonet. Samaa materiaalia käytetään myös Gyokuroon, jota pidetään parhaana japanilaisena vihreänä teenä.

Hienoksi jauhettua matcha-teetä on käytetty perinteisissä teeseremonioissa satoja vuosia ja se on muutenkin japanilaisen kulttuurin sydän. Matcha-tee valmistetaan japanissa perinteiseen tapaan vispaamalla se vahvaksi juomaksi lämpimään veteen, mutta sitä käytetään myös ruoanvalmistuksessa ja sillä maustetaan leivoksia ja jäätelöä.

Matcha tunnetaan lukuisista terveyshyödyistä

Se sisältää runsaasti ravinteita, antioksidantteja, kuitua ja klorofylliä. Matchan terveysvaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin vihreän teen. Yksi kupillinen matchaa vastaa ravintoarvoltaan ja antioksidanttisisällöltään kymmentä kupillista vihreää teetä.

Matcha sisältää L-teaniinia, aminohappoa, jonka tiedetään rentouttavan mieltä. Teaniinia sisältävä Rohtos RAUHA rauhoittaa kehoa ja mieltä luonnollisella tavalla. Buddhalaiset munkit joivat matchaa meditaation tueksi, sillä sen aminohapot yhdessä kofeiinin kanssa saavat aikaan pitkäkestoisen, rauhoittuneen mutta samalla valppaan olotilan. Moni moderni meditoija on huomioinut saman seikan. Aminohapot antavat matchalle myös sen ominaismaun joka on ns. viides maku, umami. Makukokemuksena matcha on voimakas, kuten punaviini tai tumma suklaa.

Matchan valmistuksessa käytetään tarkoitusta varten valmistettuja erikoisvälineitä. Bambusta valmistettu teevispilä on niistä tärkein, jotta matchajauhe saadaan sekoittumaan veteen kunnolla. Lisäksi sen avulla syntyy juoman pinnalle “matchavaahto”. Veden lämpötilan tulisi olla n. +70°C parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Matchajauhe kaadetaan kuppiin siivilän läpi, jotta jauheesta saadaan mahdollisimman hienojakoista ja tasaista. Aluksi jauheen päälle kaadetaan vain pieni määrä vettä ja siitä sekoitetaan tahnan tyyppinen seos, jonka päälle loppu vesi kaadetaan. Sen jälkeen juomaa vispataan lähinnä pinnalta ja ihastellaan syntyneen luomuksen väriä, tuoksua ja makua.

MATCHA-ravintolisä maksimoi vihreän teen terveyshyödyt ja tukee tasapainoista ja virkeää mieltä. Se mm. aktivoi aineenvaihduntaa ja auttaa painonhallinnassa.

Kokeile itse!

Lisää aiheesta