Takaisin

31.07.2017

Onko oikein torjua krapulaa?

Saako Suomessa puhua krapulasta tai alkoholin haitoista? Onko oikein torjua krapulaa ja alkoholin välittömiä haittoja? Tässä kirjoituksessa otamme isoa härkää sarvista.

Suurin osa EU:n kansalaisista ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia ”alkoholihaittojen ehkäisemiseen”. Mikä tekee meistä suomalaisista erilaisia? Me olemme holhouksen mallimaa. Mutta miksi alkoholiongelmat ilmenevät keskuudessamme vieläkin niin suurina? Miksi maissa, joissa alkoholin käyttö on vapaampaa, sen aiheuttamat ongelmat ovat huomattavasti pienempiä?

Miksi alkoholi on aihe, josta ei voida puhua avoimesti julkisuudessa? Useimmilla meistä on kuitenkin kokemuksia niin alkoholin hyödyistä kuin haitoistakin. Lisätietoa alkoholin ja asetaldehydin vaikutuksista elimistöön. Suomessa valitettavan moni positiivinen asia liittyy alkoholin käyttöön, eikä tämä luultavasti muutu miksikään lähitulevaisuudessa – olemme alkoholia palvova kansa.

Miksi krapulan hoitamista paheksutaan?

Vastuullinen ihminen suojelee maksaansa ja ajattelee seuraavaa päivää – ennen kaikkea hallitulla juomisella, mutta tarpeen tullen myös tekemällä voitavansa välttääkseen turhia haittoja. Jos maassamme vallitsee humalahakuinen juomiskulttuuri, niin olisi loogista ainakin hillitä siitä aiheutuvia henkilökohtaisia terveyshaittoja ja yhteiskunnalle koituvia rasitteita.

Monet meistä syövät paljon hampaille haitallista ruokaa, mutta pitävät huolta hampaidensa terveydestä. Moni meistä palvoo alkoholin lisäksi aurinkoa, mutta harva menee enää polttamaan ihoaan ilman aurinkovoidetta tai muuta suojaa. Tiedostamme riskit ja voimme välttää niitä helposti. Osa muistaa vielä, miten sisätiloissa ennen tupakoitiin ja sitä pidettiin täysin normaalina. Kehitys on siinäkin edennyt ja nykyään sellainen tuntuisi lähinnä absurdilta. Miksi emme tekisi samoin alkoholin suhteen? Tiedostamalla asiaan liittyvät hyödyt ja haitat, minimoiden jälkimmäiset.

Tarjolla on todistetusti krapulaa vähentäviä aineita ja tuotteita, mutta päämääränä ei pitäisi olla krapulan poisto tai mahdollisuus juoda enemmän, vaan terveyden ylläpito. Kohtuullinenkin määrä alkoholia aiheuttaa elimistöön tutkitusti stressitilan ja vahingoittaa terveyttä. Osaa näistä haitoista voidaan vähentää tukemalla elimistön omaa korjaavaa toimintaa. SUOJA-ravintolisä on kehitetty juuri tähän tarkoitukseen.

Lisää aiheesta