Takaisin

07.02.2019

Onko vihreä tee myrkyllistä? Lue nämä neljä väitettä.

1. Vihreä tee ei sovi raskaana oleville.

Totta, sillä teen sisältämät vaikuttavat yhdisteet katekiinit EGCG ja EGC voivat estää raskausaikana tärkeiden foolihappojen imeytymistä. Jos olet raskaana ja haluat silti nauttia vihreästä teestä ja hyötyä sen terveysvaikutuksista, voit lisätä foolihappojen saantia esimerkiksi parsakaalin folaattiravintolisän avulla.

2. Vihreä tee aiheuttaa maksavaurioita.

Ei totta. Tällaisia väitteitä nousee esiin aika ajoin, mutta vihreän teen yhteys raportoituihin haittavaikutuksiin on jäänyt aina osoittamatta. Sen sijaan löytyy paljon tutkimustuloksia, joiden mukaan vihreä tee stimuloi maksan toimintaa ja näyttää jopa ehkäisevän sen sairauksia ja rasvoittumista. Ylipäänsä vihreän teen hyödyistä on verrattomasti enemmän näyttöä ja kokemusta kuin sen haitoista.

3. Luontaistuotteet, jotka sisältävät vihreän teen vaikuttavia aineita, voivat aiheuttaa maksavaurioita.

Totta. Tällaisia havaintoja on tehty. Mutta näissä tapauksissa vaurio on aiheutunut muiden tunnettujen tai määrittelemättömien tekijöiden yhteisvaikutuksesta, tai ko. luontaistuotteen sisältämistä vierasaineista, raskasmetalleista ja toksiineista, kuten lyijystä tai elohopeasta. Tämän vuoksi on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota ja perehtyä käyttämänsä luontaistuotteen tai lisäravinteen alkuperään, puhtauteen ja raaka-aineisiin, joita sen valmistukseen on käytetty.

4. Viimeinen väite: vihreä tee on myrkyllistä.

Totta. Mutta nyt täytyy pohtia, mitä myrkyllisyys tarkoittaa, sillä lähes kaikki on myrkyllistä liiallisina annoksina. Annostus nimittäin erottaa lääkkeen myrkystä, kuten Paracelcus aikanaan havainnoi. Maailman vaarallisin myrkky, Clostridium difficile -bakteerin tuottama botuliini, tappaa muutaman nanogramman annoksina. Toisaalta natriumkloridi, eli ruokasuola, on kuolettavaa 300 gramman nauttimisen jälkeen.

Useat kautta historian yleisesti kulutetut ja hyvinvointia edistävät kasvipohjaiset yhdisteet toimivat elimistössämme vastemekanismilla, jolla ne ovat sopivina annoksina hyödyllisiä ja liiallisen suurina puolestaan suorastaan haitallisia. Tätä kaksivaiheista vastetta kutsutaan käsitteellä hormeesi. Tietyt elimistön suojamekanismit siis käynnistyvät, kun riittävä määrä ”myrkkyä” on nautittu – ja positiivisenkin terveysvaikutuksen syntyminen siis edellyttää sitä, että riittävä määrä vaikuttavaa ainetta imeytyy verenkiertoon.

Vihreän teen katekiineille ei ole raportoitu yhtään epäiltyjä haittavaikutuksia alle 800 mg:n päiväannoksilla. Tämän mukaisesti Euroopan Elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on julkaissut vuonna 2018 suosituksen, jonka mukaan ainakin alle 800 mg päiväannoksen katekiineja voidaan katsoa olevan turvallinen.

Entä katekiinien hyödyt? Tieteellisissä tutkimuksissa niitä on saavutettu 100–400 mg annostuksilla. Vihreä tee toimii yhdessä elimistömme kanssa sitä vahvistaen, kun pidämme huolta oikeasta annoskoosta.

Lisää aiheesta