Takaisin

18.04.2019

Ylivoiman testiryhmän kokemuksia ja mittaustuloksia

Olemme testanneet Ylivoiman käytännön toimivuutta raskaassa fyysisessä kuormituksessa joulukuusta 2018 alkaen.

Koekäyttäjien joukosta on muodostettu kuntotasoltaan homogeeninen, neljän kansallisen tason kestävyysurheilijan (kolme miestä ja yksi nainen) mittausryhmä, jonka keski-ikä on 44 vuotta. Mittausryhmän johtajana toimi liikuntatieteen tutkija Jukka Huovinen.

Ryhmän kanssa vietiin läpi kahden kuukauden mittainen seurantajakso, jonka aikana käytettiin kaksi standardisykliä Ylivoimaa (3 viikon käyttöjakso, viikon tauko). Ylivoiman annostus oli 3+3 kapselia vuorokaudessa.

Mittausryhmän sykettä mitattiin jatkuvasti koko 2 kk testijakson ajan ja ryhmän unen laadun sekä palautumisen kehitystä analysoitiin sykedatan perusteella. Tämän lisäksi ryhmän hormonitoiminnan kehitystä seurattiin verinäytteiden avulla. Neljän ja kahdeksan viikon kohdalla eli ensimmäisen ja toisen Ylivoima-syklin jälkeen suoritettiin aerobisen kunnon testit (FTP / Wingate). Testit on suoritettu luotetuiksi tunnetuilla laitteilla, verinäytteet on otettu riippumattomassa laboratoriossa eikä Rohtos Labs ole osallistunut testien suorittamiseen millään tavoin.

Vaikka otanta on pieni eikä siten vielä täytä tilastollisen matemaattisen merkitsevyyden kriteerejä, tulokset ovat todella lupaavia. Tässä niistä keskeisimpiä:

  • Tyytyväisyys Ylivoiman sekä aistein havaittavaan että mitattavissa olevaan vasteeseen on ollut 100%, eikä haittavaikutuksia ole raportoitu.
  • Ryhmän fyysinen kuormitus on ollut todella kova. Kolmen miespuolisen testaajan harjoituksen aiheuttama energiankulutus on ollut keskimäärin 23 000 kcal viikossa ja naispuolisen 15 000 kcal viikossa.
  • Keskimääräinen yöleposyke on laski tasaisesti käyttöjakson aikana, 43 BPM -> 39 BPM (-9%).
  • Unen yhtenäisyyden (Polar Electron Vantage V -mittarilla mitattuna) viikkokeskiarvo parani 22% (3,4 -> 4,2 asteikolla 1–5).
  • Aerobinen kynnysteho (Functional Threshold Power) kasvoi 9%.
  • Miespuolisten testaajien vapaa testosteroni nousi käyttöjakson aikana 20%.
  • Erittäin raskaasta kuormituksesta huolimatta kortisolitasot pysyivät keskimäärin muuttumattomina.

 

Jatkamme edelleen Ylivoiman testaamista ja pisimmät yhtäjaksoiset käyttöjaksot 3 + 1 viikon käyttösyklillä ovat nyt viiden kuukauden mittaisia. Alustavasti voidaan todeta, että Ylivoiman vaikutus on jatkunut toivottuna ja samantasoisena läpi ko. ajanjakson.

Tulemme julkistamaan jatkossa Ylivoiman testaamista koskevaa materiaalia – videomateriaalia mittausdataa, testaajien kokemuksia jne. täällä blogissamme. Stay tuned.

Lisää aiheesta