FAQ

Missä tuotteenne on valmistettu?

Valmistamme kaikki tuotteemme itse Suomessa.

Käyttämämme raaka-aineet hankitaan suoraan alkuperäistoimittajilta tai luotettavilta tukkureilta EU-alueelta tai USA:sta. Kaikki raaka-aineet on laboratorioanalysoitu sekä vaikuttavien aineiden pitoisuuksien että epäpuhtauksien suhteen.

Mistä tuotteitanne voi ostaa?

Tuotteitamme on myynnissä omassa verkkokaupassamme, josta toimitamme tilaukset kaikkialle EU-alueelle ja mahdollisuuksien mukaan myös muualla maailmaan. Lisäksi tuotteitamme saa valikoiduilta jälleenmyyjiltä:

https://rohtos.fi/pages/jalleenmyyjat

Mikä on tuotteidenne keskimääräinen toimitusaika?

Verkkokauppamme kautta vastaanotetut tilaukset lähetetään arkipäivisin yleensä samana päivänä. Keskimääräinen toimitusaika Suomeen on 1–3 arkipäivää tilauksesta ja muualle EU-alueelle 3-6 arkipäivää.

Onko tuotteitanne testattu?

Testaamme tuotteitamme sekä niiden tuotekehityksen aika että myös niiden myyntiin tulon jälkeen yhteistyössä kumppaneidemme kanssa. Tuotteiden tehoa testataan kunkin tuotteen osalta soveltuvien kohderyhmien ja asiantuntijoiden kanssa. Ylivoima-tuotteellemme meillä on käynnissä jatkuva tuotetestaus asiantuntijoista ja kansallisen tason kestävyysurheilijoista koostuvalla ryhmällä.

Löytyykö tuotteidenne tehosta näyttöä?

Kaikki formulaatiomme ja niihin valitut raaka-aineet pohjaavat viimeisimpään tieteelliseen tietoon ja tuotteemme voi nähdä tältä osin ajantasaisen ravitsemustieteen käytännön sovelluksina.

Periaatteemme on kehittää ja julkaista vain sellaisia tuotteita, joiden teho on mahdollisimman universaali ja selkeästi aistein havaittavissa. Osa tuotteista on luonteeltaan sellaisia, että vaikutuksen huomaa välittömästi ja osa on parhaimmillaan pitkäaikaisessa käytössä.

Ravintolisien vaikutus riippuu aina myös käyttäjän yleisestä tilasta ja henkilökohtaisesta aineenvaihdunnasta. Oma subjektiivinen kokemus on paras todiste. Tuotteillamme on erittäin korkea asiakastyytyväisyys ja uudelleenostoprosentti.

Mikä on hyvä ravintolisiä koskevan tieteellisen tiedon lähde?

Hyvä mikroravinteita koskeva, asiantuntija-arvioituun tieteeseen pohjaava ja arvoneutraali tietopankki löytyy verkosta osoitteesta https://examine.com.

Tieteellistä näyttöä yksittäisten raaka-aineiden vaikutuksista kannattaa hakea myös suoraan tieteellisistä alkuperäislähteistä, joita löytyy hyvin biotieteen alan PubMed-artikkelitietokannasta osoitteessa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/.

Onko tuotteillanne yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa?

Tuotteillamme saattaa olla tapauskohtaisia yhteisvaikutuksia tilanteissa, joissa tuotteemme ja käytetty lääkeaine vaikuttavat samojen aineenvaihduntareittien kautta.

Jos sinulla on käytössäsi jatkuva lääkitys tai pitkäaikaissairaus, suosittelemme tarkistamaan yhteensopivuuden lääkityksesi kanssa ja soveltuvuuden aineenvaihdunnalliseen tilanteeseesi.

Tuotteidenne (B-)vitamiinipitoisuudet ovat korkeita suhteessa voimassa oleviin saantisuosituksiin. Voiko tästä olla haittaa?

Tuotteistamme Suoja, Rauha ja Noste sisältävät B-ryhmän vitamiineja. Niiden sisältämistä B-vitamiinimääristä ei ole haittaa antamissamme tuotekohtaisissa suositelluissa annosrajoissa, joilla saadaan aikaan tavoiteltu vaikutus.

B12-vitamiini on vesiliukoinen ja turvallinen hyvinkin korkeina pitoisuuksina.

B6-vitamiini voi aiheuttaa pitkään yliannosteltuna sivuoireita kuten sormien tikkuilua, joten sen kokonaissaantiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sitä on lisätty yleisesti muun muassa erilaisiin funktionaalisiin elintarvikkeisiin.

Onko vitamiinien kemiallisissa muodoissa eroja?

Vitamiinit esiintyvät luonnossa ja kehossa monissa eri muodoissa, joiden välillä voi olla suuriakin eroja varsinkin niiden imeytyvyyden suhteen verenkiertoon ja siitä eteenpäin keskushermostoon. Pyrimme käyttämään tuotteissamme sellaisia vitamiinien muotoja, jotka viimeisimmän tutkimuksen valossa imeytyvät mahdollisimman tehokkaasti. Usein tämä tarkoittaa muotoa, joka on lähellä sitä muotoa, jossa elimistö ko. yhdistettä käytännössä hyödyntää. Joidenkin vitamiinien osalta aktiivinen muoto imeytyy huonosti tai tuhoutuu vatsassa ennen imeytymistä, jolloin käytetään muotoa, joka imeytyy hyvin ja jonka elimistö voi mahdollisimman nopeasti muuttaa toimivaan muotoon.

Ovatko tuotteenne allergisoivia?

Tuotteemme eivät sisällä yleisiä allergeeneja. Jotkut käyttämämme kasvipohjaiset raaka-aineet saattavat kuitenkin olla tapauskohtaisesti allergisoivia. Esimerkiksi Rauhan sisältämä Ashwagandha eli Withania somnifera kuuluu koisokasveihin.

Jos sinulla on harvinainen tai vakava allergia, suosittelemme käymään läpi tuotekohtaisen ainesosaluettelon, joka löytyy sivuiltamme tuotekuvauksista ja jokaisesta tuotepakkauksesta. Ainesosaluetteloon on aina listattu kaikki valmisteessa olevat ainesosat.

Voiko tuotteitanne käyttää raskauden tai imetyksen aikana?

Suosittelemme pidättäytymään tuotteidemme käytöstä raskauden ja imetyksen aikana. Lähtökohtaisesti kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat turvallisia, mutta niiden käytöstä nimenomaan raskauden tai imetyksen aikana ei ole olemassa tai saatavilla riittävästi tieteellistä tutkimusta, jonka perusteella niiden käyttöä voisi suositella tuolle ajalle.

Ovatko tuotteenne gluteenittomia?

Kyllä.

Onko tuotteissanne lisäaineita?

Ei. Kaikki tuotteet valmistetaan täysin ilman lisä-, täyte- tai säilöntäaineita. Valmistamalla tuotteemme itse kykenemme valmistusprosessia ja täyttämään kapselit ilman valmistusprosesseissa tyypillisesti käytettyjä prosessilisäaineita.

Mistä kapselin kuorilo on valmistettu?

Kapselimme ovat kasvipohjaista selluloosaa (HPMC).

Minkä kokoisia kapselit ovat?

Käytämme kaikissa tuotteissamme standardeja 00-kokoisia kapseleita. Kapselin pituus on 23 mm ja halkaisija 8 mm.

Sopivatko tuotteenne jatkuvaan / toistuvaan käyttöön?

Suositeltu käyttöjakso on tuotekohtainen. Osa tuotteista on suunniteltu jatkuvaan ja jokapäiväiseen käyttöön ja osa puolestaan kuuriluontoiseen käyttöön.

Onko jatkuvassa käytössä syytä pitää taukoja? Heikentyykö tuotteidenne teho jatkuvassa käytössä?

Tuotekohtaisissa käyttöohjeissa on ohjeistettu suositeltava käyttötapa. Joidenkin tuotteiden osalta suositellaan käytön syklitystä, eli käyttöjakson jälkeen pidetään tauko.

Muissa kun mikroravinteiden puutostiloissa suosittelemme yleisesti fyto- ja mikroravinteiden käytössä ajoittaista taukoa, jolla vältetään elimistön liiallista tottumista ko. yhdisteen muuttuneisiin pitoisuuksiin kehossa. Näin tuotteet säilyttävät vaikuttavuutensa. Joissakin tuotteissa vaikutukset kumuloituvat pitkässä käytössä.

Noste – mikä on annoksen sisältämä kofeiinimäärä suhteutettuna kahviin? Energiajuomaan?

Yksi Noste-kapseli sisältää n. 100 mg kofeiinia mukaanlukien sen ainesosan guaranan sisältämä kofeiini. Tämä vastaa noin 1,5 mukillista suodatinkahvia tai yhtä 0,33 l energiajuomaa.

Tuotteenne sisältävät eräitä lääkeluetteloon merkittyjä aineosia. Ovatko ne lääkkeitä?

Tuotteemme luokitellaan ravintolisiksi. Muutamilla käyttämistämme aineosista, esimerkiksi asetyylikysteiiniä ja ginsengiä, käytetään yleisesti sekä osana elintarvikkeita että ravintolisiä ja niillä saattaa olla myös tapauskohtaista lääkkeellistä käyttöä sairaustapauksissa.

Voiko tuotteitanne ottaa mukaan ulkomaille?

EU:n sisällä lainsäädäntö on harmonisoitu niin, että tuotteemme ovat luvallisia kaikkialla yhteisön alueella. Muualla maailmassa lainsäädäntö vaihtelee maittain. Lähtökohtaisesti tuotteemme eivät sisällä kiellettyjä aineita tai sellaisia pitoisuuksia, jotka voitaisiin luokitella lääkkeiksi, mutta suosittelemme varmistamaan kohdemaan lainsäädännön, jos matkustat EU:n ulkopuolelle ja haluat ottaa tuotteemme mukaan.

Pitääkö tuotteet ottaa tyhjään vatsaan vai aterian yhteydessä? Aamulla vai illalla? Tuleeko aina ottaa koko annos? Voiko tuotteita käyttää enemmän kuin suositellun annoksen?

Tuotteiden oikea ja oikea-aikainen käyttö on keskeistä tavoitellun vaikutuksen saavuttamiseksi. Oikea käyttötapa on tuotekohtainen ja ohjeet löydät tuotekuvauksistamme.

Lähtökohtaisesti, ja ellei toisin ohjeisteta tuotteet kannattaa aina ottaa tyhjään vatsaan tai maltillisen rasva-annoksen kera, joka lisää rasvaliukoisten yhdisteiden imeytyvyyttä.

Aminohapot kilpailevat imeytymisestä proteiinien kanssa, joten proteiinin nauttimista yhtä aikaa kannattaa välttää. Sama pätee polyfenoleihin. Kasvipohjaiset polyfenolit imeytyvät vatsasta verenkiertoon lähtökohtaisesti suhteellisen huonosti ja ne on parasta ottaa mahdollisimman tyhjään vatsaan. Osalla polyfenoleista imeytyminen verenkiertoon ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä tavoiteltu vaikutus aikaansaadaan jo vatsalaukussa tai paksusuolessa.

Tuotteidemme suositellut annokset sisältävät tieteellisen tutkimuksen määrittämän tehokkaan annoksen kutakin vaikuttavaa ainesosaa. Jokainen keho ja jokaisen aineenvaihdunta ovat kuitenkin yksilöllisiä, joten vaikutus ja teho ovat aina henkilö- ja tapauskohtaisia. Kuuntele itseäsi ja kehoasi, mutta suositeltuja maksimiannoksia ei kuitenkaan tule ylittää.

Mikä ero on rohdoskasvin ja siitä tehdyn uutoksen välillä?

Rohdoskasvi sellaisenaan on ko. kasvin luontainen muoto kuivattuna ja sen alkuperäisillä yhdistepitoisuuksilla. Kasvista riippuen kyseessä voi olla koko kasvi, sen juuri, siemenet tai lehdet.

Uuttaminen eli ekstraktio on kemiallinen erotusmenetelmä, jossa tietyt halutut yhdisteet voidaan erottaa kokonaisliuoksesta yhdisteen liukoisuusominaisuuksien perusteella. Vesiliukoiset yhdisteet erotellaan vesiuuttamisella ja rasvaliukoiset useimmiten alkoholilla. Esimerkiksi teen valmistus on uuttamista: siinä kuuma vesi saa aikaan teen katekiinien ja muiden vesiliukoisten fytoravinteiden irtoamisen teelehdistä juomaan.

Uutos voi olla ns. "full spectrum", jolloin se on tiiviste alkuperäisestä kasvista ja sisältää mahdollisuuksien mukaan kaikki sen alkuperäiset ainesosat, tai se voi olla standardisoitu siten, että sen tiettyjen vaikuttavien yhdisteiden määrät ovat aina määritellyllä, usein luontaisia pitoisuuksia korkeammalla tasolla.

Käytämme rohdoskasveista myös niistä eristettyjä yksittäisiä vaikuttavia aineosia, esimerkiksi kversetiiniä, jota löytyy luontaisesti mm. sipulista.